Uzdravil se berlínský pacient?

9.3.2019
Citace:
R.K.Gupta et al., HIV-1 remission following CCR5?32/?32 haematopoietic stem-cell transplantation, Nature, 2019, https://doi.org/10.1038/s41586-019-1027-4
Zdroj
Viriony (virové částice) HIV na snímku transmisního elektronového mikroskopu, obr.Centers for Disease Control and Prevention/A. Harrison; Dr. P. Feorino, svolení PD-USGov-HHS-CDC.

Transplantace kostní dřeně zbaví nemocné virů HIV. Lékařská věda zaznamenala celkem tři takové případy. Nejstarším je tzv. berlínský pacient, který před deseti lety prodělal dvě transplantace kostní dřeně kvůli leukémii. Po ozáření, kterým lékaři zničili nemocnou kostní dřeň, dostal injekci buněk kostní dřeně dárce s mutací Δ32 genu pro receptor CCR5. Jeho prostřednictvím virus HIV vstupuje do buněk imunitního systému. Ale na receptor s mutací Δ32 se HIV neumí připojit, takže AIDS nepropukne.

Londýnský pacient přežívá bez HIV 18 měsíců po velmi podobném zákroku, jen jeho kostní dřeň před transplantací lékaři nezničili ozařováním, ale chemickými preparáty. Podle Ravindra K. Gupty z University of Cambridge, jednoho z lékařů londýnského pacienta, „hovoříme raději o dlouhodobé remisi, protože doposud kontrolujeme pouze krev a žádné další orgány pacienta. Pod dvou letech budeme snad moci hovořit o uzdravení.“ Jaký podíl na vymizení virů HIV má radikální zákrok proti původní kostní dřeni, není zatím jasné.

Velkou šanci má i düsseldorfský pacient zatím bez příznaků po deseti týdnech po prodělání stejné léčby. Hans-Georg Kräusslich z Fakultní nemocnice v Heidelbergu je skeptický vůči možnosti léčit AIDS transplantací kostní dřeně: „Dokonce i méně agresivní příprava představuje masivní zásah s dlouhodobým pobytem v nemocnici a značným rizikem, což není přijatelné vzhledem k obecně dobře snášené a dlouhodobě účinné antivirové terapii, neexistuje-li jiný lékařský důvod.“

7.4.2020: I dva a půl roku po zákroku zůstává organismus londýnského pacienta bez virů HIV a lékaři ho pokládají za uzdraveného.

 
Odeslat komentář k článku "Uzdravil se berlínský pacient? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Uzdravil se berlínský pacient? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace